Myötätunto tekee terveeksi ja onnelliseksi

Myötätunto tekee terveeksi ja onnelliseksi

koru

Myötätunnolla tarkoitetaan kykyä asettua toisen asemaan, antaa anteeksi ja armahtaa. Tutkimusten mukaan onnellisia ovat ne, jotka osaavat suhtautua hyväksyvästi myös itseensä. Myötätuntoiset selviytyvät kriiseistä ehjempinä ja uskaltavat päästää menneestä irti. Ystävänsä voi valita, mutta itsensä kanssa on elettävä koko elämä, joten armollisuuden opettelu myös itseään kohtaan on tarpeellista ja palkitsevaa.

Ankaruuden juuret

Julmuus itseään kohtaan juontuu usein jo lapsuudesta saakka: kriittisistä ja vaativista vanhemmista, hylkäämisistä ja vaillejäämisistä, kaltoinkohtelusta. Ikävät kokemukset voivat kasautua koulukiusaamisen, yksinäisyyden, työpaikkakiusaamisen ja alistamisen seurauksena syöden itsetuntoa. Käsitys itsestä muodostuu negatiiviseksi: ajattelumalli ja sisäinen puhe keskittyvät negatiivisuuteen.

Rakasta itseäsi ja muita

Omaa sisäistä puhettaan kannattaa kuunnella, hyväksyä se, ilmaista ja kehittää vähitellen myönteisempiä ja armollisempia ajatuksia. Virheitä saa tehdä, niihin ei kuole, vaan yleensä oppii jotakin uutta. Moka voi hävettää, mutta siihenkään ei kuole, päinvastoin: voi antaa itselleen häpeän siedätyshoitoa. Suomalainen kasvatuskulttuuri on ollut häpeällä kasvattamista ja itsetuntoa syövää. Onneksi meillä on mahdollisuus muuttua ja muuttaa ajattelu- ja käyttäytymistapojamme. Voimme opetella armollisuutta ja anteeksiantoa niin muita kuin itseämmekin kohtaan. Voimme opetella rakastamaan itseämme juuri sellaisina kuin olemme: vaillinaisina, inhimillisinä ihmisinä.

Oletko sinä myötätuntoinen? (Testi: Terveyspsykologian erikoispsykologi, psykoterapeutti Maarit Lassander)

Vastaa kysymyksiin ja laske pisteet.

Kohtelen itseäni ystävällisesti, kun minulla on vaikeaa.

     En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina 5

Suhtaudun kärsivällisesti niihinkin piirteisiini, joista en pidä

     En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina

Rankkoina aikoina kohtelen itseäni lempeästi ja pidän itsestäni huolta

     En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina 5

Pyrin suhtautumaan omiin heikkouksiini myötätunnolla

     En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina 5

Yritän olla erityisen ystävällinen ja lempeä itseäni kohtaan silloin, kun minulla on vaikeita tunteita

     En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina 5

20-25 pistettä:

Olet lempeä itseäsi kohtaan ja hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet. Asenteesi auttaa sinua sietämään stressiä, vaalimaan mielen hyvinvointia ja suhtautumaan elämään valoisasti. Lempeys voi jopa ehkäistä sairauksia ja tukea immuunijärjestelmän toimintaa. Sinulle on myös helppoa tuntea myötätuntoa muita kohtaan. Jatka samaan malliin.

14-19 pistettä:

Pyrit suhtautumaan itseesi ansaitsemallasi ystävyydellä. Aina se ei ole helppoa, mutta yleensä onnistut. Harjoittele myötätuntoa aina, kun huomaat ankaria ajatuksia. Mitä useammin harjoittelet, sitä paremmin onnistut myös tulevaisuudessa.

8-13 pistettä:

Myötätunto ei ole sinulle helppoa, mutta olet oikealla tiellä. Pienillä valinnoilla voit tehdä merkittäviä muutoksia arkeesi. Muistuttele itseäsi lempeydestä päivittäin. Kokeile jo tänään, miltä tuntuu, jos koetat hyväksyä jonkin sinulle vaikean asian.

Alle 7 pistettä

Olet tottunut ruoskimaan itseäsi virheistä ja ajatus lempeydestä tuntuu sinusta vaikealta. Älä kuitenkaan lannistu: myötätuntoa voi oppia. Aloita harjoittelu jo tänään ja tee siitä päivittäinen tapa. Mielialasi ja elämänlaatusi paranee js sinun on helpompi ymmärtää myös muita.

Pisteytys: En koskaan 1, Harvoin 2, Joskus 3, Usein 4, Aina 5

Oma pistemääräni: _______

Lisää vinkkejä ja harjoituksia sisäisen puheen muuntamisesta lempeämmäksi ja siten tunnetilasi ja mielialasi parantamiseksi löydät kirjasta

Onnenvalloittaminen ja Onnentyökalut.

Linkki  onnenvalloittaminen.launchrock.com

Jätä kommentti